Van Moordlustige Afrikanen in Carnavals Festival naar meer Begrip voor elkaar in Nederland

This post is written in Dutch because it is a reaction to a Dutch news subject.

Hallo allemaal,

Vandaag stond op de nieuwssites en social media dat de Efteling zijn geliefde attractie Carnaval Festival gaat aanpassen. Terwijl ik de reacties las op Facebook viel mijn mond open. Wat een haat. Zo veel mensen die zich zo woedend konden uitlaten op Facebook over deze verandering. Wat is er aan de hand? Wat zijn de meningen? Hoe kunnen we elkaar begrijpen en hoe kunnen we dit oplossen?

Ik ben van mening dat de ‘democratische’ discussies zoals die op Facebook te vinden zijn, die zero invloed hebben op noch de Efteling noch de overheid, nergens toe leiden. Sterker nog, áls ze ergens toe leiden is het tot haat, ruzie, ongeloof en racisme. Laten we in dit blogbericht beide kampen bekijken en vervolgens kijken wat oplossing is voor dit probleem. (Deze oplossing geldt tevens voor soortgelijken problemen als Zwarte Piet).

Zo zien de Afrikaanse poppen er nu uit
Dit is het ontwerp voor de nieuwe Afrikaanse Eftelingpoppen

Laten we beginnen met het sociaal-progressieve kamp, het kamp waar voornamelijk mijn studiegenoten zich bij zullen aansluiten. De Efteling heeft in 1984 Carnavals Festival geopend. Dit is een tijd geleden, een tijd waarin een totale andere cultuur heerste in Nederland vergeleken met stereotypering en stigmatiseren. Oriëntalistisch kijken naar Afrikanen of Aziaten was destijds nog vrij gewoon, al kwam er al de nodige kritiek. In die tijd heeft de Efteling de attractie gebouwd. Nu zijn we 35 jaar verder. De wereld om ons heen is veranderd. Flink veranderd. We leven in een wereld waarin culturen en huidskleuren gemengd door elkaar heen leven. Een wereld waarin we weten dat het overgrote deel van de Afrikaanse stammen wel degelijk contact heeft gehad met de westerse mens, al dan niet op een negatieve manier (de westerse mens was geen pretje tot de tijd van dekolonisatie). Afrikaanse stammen zijn zoals ze zijn, maar ze zijn lang niet allemaal hetzelfde. Ze maken constant ontwikkeling door, een ontwikkeling die past bij hun eigen manier, en niet dezelfde ontwikkeling die Westerlingen hebben doorgemaakt. Niet alle continenten ontwikkelen zich zoals Europa, laten we dat voorop stellen.
Het grote probleem aan Carnaval Festival is dat de attractie het racistische Europese beeld in de hand werkt uit de jaren 80. De Afrikanen worden afgebeeld als moordlustige naakte donkergekleurde mensen met hun speren en schilden. Dat beeld is onjuist vergeleken met de gemiddelde bewoner van het Afrikaanse continent. Dat is iets wat met zekerheid gezegd kan worden. Niet alleen is het onjuist, het werkt tevens een negatieve blik op Afrikanen in de hand. De labels moord en onontwikkeld worden met deze attractie (in deze hoedanigheid) op de Afrikanen geplakt terwijl het bij lange na niet geldt iedereen.

Rechts-conservatieve, zijn jullie er nog? Voor conservatievelingen zal het logisch zijn dat de Efteling een park is dat past bij Nederland. De Efteling, waaronder Carnavals Festival, is onderdeel van de Nederlandse cultuur en identiteit. Die cultuur roept een soort gemeenschapsgevoel op. Iedere Nederlander kent de attractie en kent de poppen in die attractie. Iedere Nederlander kan zich vinden in het geschepte beeld en omdat we dat geschepte beeld allemaal kennen en weten dat het een stereotypering is zien we de lol in van de attractie. Er zijn ook Nederlanders die klompen aanhebben en Schotten die met kilts rondlopen, waarom is dat niet erg en is het wel erg om Afrikanen weer te geven zoals ze gestereotypeerd worden? Het stereotyperen van de Efteling is juist iets wat ‘erbij hoort’. Het is overigens op een amuserende onschuldige manier gedaan.

Oké, we get it. Twee totaal verschillende kampen staan tegen over elkaar in deze kwestie over racisme, Nederlandse identiteit en de Efteling. Wie heeft er nou gelijk als je het mij vraagt?
Niemand. Helemaal niemand. Het zijn beide meningen die zijn gestoeld op afkomst, opvoeding, biologie en morele samenstelling. Sterker nog, jij zelf kunt er niets aan doen dat je je aansluit bij een van de twee groeperingen. Dit heeft te maken met jou verleden en afkomst. Mensen zitten nou eenmaal anders in elkaar. Zie The Elephant and The Rider.

Dus… Hoe gaan we dit dan oplossen? Er zijn een aantal argumenten die ontkracht moeten worden in eerste instantie. De eerste vraag die we moeten stellen aan de progressievelingen is of we afscheid willen nemen van deze traditie om mensen zo weer te geven. Ten tweede zouden we aan de conservatievelingen moeten vragen wat zo een traditie nou eigenlijk waard is. We zouden ons af moeten vragen hoe belangrijk het is dat we beelden uit de jaren 80 onze toekomst moeten laten domineren. De tijd verandert, het tijdsbeeld verandert, de samenleving verandert en mensen veranderen.


Om beide kampen tegemoet te komen heeft de Efteling naar een tussenoplossing moeten zoeken. Het ene kamp wilt de poppen weghebben (beetje overdreven, niet? Het is immers een kei leuke attractie!), het andere kamp wilt ze precies zo laten zoals ze er nu bij staan (als moordlustige Afrikaanse hol/oerwoudbewoners). Waarom zou het compromis wat de Efteling nu in gang gaan zetten dan geen goede oplossing zijn? Ze gaan de Afrikanen aanpassen naar Afrikanen van vandaag de dag (in tegenstelling tot Afrikanen van 100.000 jaar geleden): in traditionele kledingdracht en waarschijnlijk een stuk minder moordlustig. Gaat de stereotypering verloren? Nee, ze zullen er nog steeds zeer Afrikaans uit zien. Gaat onze cultuur verloren? Nee. Zijn de progressieven blij? Ja, want het beeld is veranderd en niet meer racistisch (noch wel stereotyperend, maar in ieder geval op een lijn met de rest van de attractie).

Het hedendaagse debat op social media en zelfs in de politiek loopt uit de hand. Het is zo gemakkelijk om een compromis te vinden in zo veel gevallen. Ik zou zeggen: laat je gevoel buiten deze kwesties, je wordt er niet gelukkiger van. Probeer in tegenstelling tot wat je gevoel zegt een compromis te vinden. We leven hier niet alleen in dit land, in dit continent, op deze aarde. Please, love one another. Accepteer de mening van anderen. Tolereer elkaar.

Trouwens, als je graag wilt reageren op deze blog: Be My Guest. Welke oplossingen hebben jullie in gedachten en welke meningen willen jullie laten horen? Ik hoor het graag.

Groetjes!

Joël

3 thoughts on “Van Moordlustige Afrikanen in Carnavals Festival naar meer Begrip voor elkaar in Nederland

  1. Het gaat niet om de weergave, maar het veranderen van iets waar al decennia lang geen problemen over zijn geweest omdat 3 mensen van de 17 miljoen het niet leuk vinden doet pijn. Zodra een blank persoon wordt afgebeeld als stereotypering of karikatuur is dit geen probleem, maar omdat het een gekleurd persoon is wel? Waarom dan niet meteen heel die attractie sluiten omdat alles volgens die logica racistisch of discriminerend is? Alles wordt uit proportisch geblazen en omdat 3 mensen het niet leuk vinden wordt het dan maar veranderd. Dit gaat ten koste van tradities, die onschuldig zijn zoals bijvoorbeeld Zwarte Piet, om Nederlands imago als tolerant te kunnen blijven typeren.

    1. Als een blank persoon als moordlustig persoon (denk aan de nazi-beschuldigingen) wordt neergezet is dat zeker ook een probleem. Waarom zouden we gekleurden dan weer moeten geven als agressieve stamleden? Waarom doet het zo een pijn om een paar poppen aan te passen zodat iets meer mensen de attractie kunnen waarderen?
      Jou proporties (0.00001% van de Nederlanders is volgens jou links-progressief) zijn onjuist. Ik ben het gedeeltelijk met je eens, natuurlijk zou stereotyperen moeten mogen, dat is immers het doel van de attractie. Ik begrijp echter ook dat aggresiviteit volgens Europese normen als negatief wordt gezien en dat het daarom onjuist is om gekleurden direct als aggresief af te schilderen. Die tijd is geweest, dat begrijpt de Efteling ook. Is het echt zo een probleem om een paar gekleurde mensen een blijer gezicht en wat kleren te geven?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *